Våra tjänster

Limetta är Umbraco Gold Partner

Umbraco är ett kraftfullt Content Management System (CMS) som dessutom har ett väldigt tilltalande och lättarbetat redaktörsgränssnitt. Det är licensierat som öppen källkod vilket innebär att det inte finns några inköpskostnader eller löpande licenskostnader förknippade med det.


Limetta är en av enbart två Umbraco Gold Partners i Stockholm. Våra systemutvecklare har genomgått certifieringsutbildningar hos Umbraco, utöver att de är rutinerade .NET-utvecklare. Kort och gott: vi kan Umbraco.

En stor och beprövad plattform - Umbraco CMS

Umbraco är inget litet CMS. I skrivande stund finns det över 400 000 aktiva installationer av Umbraco runt om i världen och siffran växer stadigt. I Sverige har det alltid varit mycket aktivitet kring Umbraco, kanske på grund av den geografiska närheten till Danmark - Umbracos hemland. Därför behöver man inte oroa sig för att man väljer en plattform ute i marginalen när man väljer Umbraco. Det händer saker hela tiden - årliga konferenser, nya versioner, utbildningar och certifieringar och stor aktivitet i användar- och utvecklarforum.

Umbraco är inte heller någon dagslända. Det har funnits i snart femton år. Dock är likheterna mellan de första versionerna och dagens system få. Då var det en person som arbetade med det på deltid. Idag sysselsätter Umbracos huvudkontor över 40 personer på heltid. De ansvarar för utveckling, support och community kring umbracoplattformen. Bara för att det är öppen källkod betyder det alltså inte att det inte finns någon som håller i trådarna och visar vägen framåt.

Enkelt och snyggt

Umbraco är ett globalt CMS med skandinaviska rötter. Det ser man tydligt i redaktörsgränssnittet. Det är rent, snyggt och välstrukturerat. För oss är det viktigt eftersom ett krångligt eller fult redaktörsgränssnitt sänker användarupplevelsen. Med Umbraco behöver vi inte oroa oss för det.

Byggt för hur man faktiskt jobbar med innehåll

Alla som arbetar med att skriva texter vet att det händer mycket med en text från första utkastet till den slutgiltiga versionen. Man omformulerar, flyttar stycken, byter rubriker, klipper och klistrar, kortar ner och förtydligar. Då vill man också ha ett CMS som funkar för detta arbetssätt. Dels ska det gå snabbt att redigera texterna, dels ska man löpande kunna spara halvfärdiga sidor och utkast. Umbraco har en bra innehållseditor och ett fullt utbyggt system för publicering som gör det möjligt att spara och förhandsgranska halvfärdiga sidor utan att publicera dem. Tidsstyrd publicering eller avpublicering finns också.

Skulle man av misstag råka ta bort ett stycke som inte skulle tas bort finns det inbyggd historik. Man kan gå bakåt i tiden och titta på gammalt innehåll och hämta tillbaka något man råkat ta bort av misstag.

Bildredigering

Ett måste-krav är att det går att arbeta med bilder på ett smidigt sätt direkt i CMS:et. I Umbraco finns det inbyggt stöd för att ladda upp bilder genom att dra och släppa. Därefter kan man beskära och skala bilderna direkt i CMS:et. Dessutom kan man sätta en egen fokuspunkt i bilden som automatiserade beskärningsfunktioner sedan kan använda för att avgöra vilken del av bilden som ska vara i fokus om de behöver skalas eller beskäras. Inga mer kapade huvuden eller halva ansikten med andra ord. Faktum är att bildhandteringen i Umbraco är bättre än i de flesta andra kommersiella CMS.

 

Förhandsgranska

Det är alltid lite nervöst att trycka på publiceringsknappen när man ska ut med en ny sida. Därför är en bra funktion för förhandsgranskning nästan alltid på topp-5-listan hos våra kunder. Umbraco har förhandsgranskning som visar hur sidan kommer att se ut, inte bara på desktopskärmar utan i alla olika typer av enheter. Därför kan vi tryggt bocka av denna punkt.

Fokuspunkten gör att bilden skalas rätt responsivt.

Integration med andra system

Umbraco är väldigt bra förberett för att kopplas till andra system. Om det finns hinder är det sällan Umbraco som är orsaken. Dels har det ett API som gör att man kommer åt alla dess funktioner direkt via kod, dels är det byggt på Microsoft ASP.NET vilket gör att man kan bygga till ny funktionalitet om den skulle saknas. Limetta är vassa på både Umbraco och integrationer så hör efter med oss om du har funderingar på att koppla ihop Umbraco med ett annat system.

Umbraco i molnet

Det går alldeles utmärkt att köra Umbraco som en molnlösning. Umbraco Cloud är en skräddarsydd hostinglösning för Umbraco. Den är i sin tur är baserad på Azure. Du får alltså de specialanpassade lösningarna för just Umbraco kombinerat med tryggheten och storskaligheten hos Microsofts molnplattform Azure. Frågar du våra systemutvecklare så rekommenderar de denna hostinlösning varmt.

Umbraco som headless CMS

Headless CMS innebär att man enbart använder redaktörsgränssnittet i CMS:et och låter ett annat system hantera presentationen av informationen. Det kan t.ex. vara att förse en mobil app eller en javascriptdriven webbapplikation med innehåll. Ibland vill man förse flera parallella applikationer eller plattformar med samma innehåll samtidigt - omnichannel.

För detta användningsområde funkar Umbraco alldeles utmärkt. Umbraco har nämligen ingen förutbestämd koppling mellan informationen i CMS:et och hur den ska presenteras.

Det finns så klart mer

  • Ett organiserat mediabibliotek för bilder, dokument och andra typer av filer.
  • Sökfunktion för redaktörer, dvs. att man i redaktörsgränssnittet kan söka efter en viss sida eller ett visst innehåll.
  • Fullt utbyggd sidhantering där man kan organisera, flytta, publicera, avpublicera eller ta bort sidor utan att bilder eller länkar försvinner eller länkar fel.
  • Ett komplett system för användare, användargrupper och roller. Delegera ansvaret för olika webbplatser eller sektioner till olika användare. Sätt upp arbetskedjor för skrivande, översättning, godkännande för publicering osv.
  • Versionshantering. Se vilka ändringar som har gjorts på sidnivå och gå tillbaka till en tidigare version om något skulle bli fel.
  • Formulärshantering med loggning och ärendehantering. Sätt upp formulär och bygg upp processer för ärendehantering.

Mer om Umbraco

Läs ännu mer om fördelarna och alla fina funktioner i Umbraco på Umbracos egen webbsida.

Umbraco

Limetta är Umbraco Gold Partner

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.