Våra tjänster

Limetta är Umbraco Contributing Gold Partner

Umbraco är ett kraftfullt CMS (Content Management System) med ett flexibelt, tilltalande och lättarbetat redaktörsgränssnitt. Plattformen är licensierat som öppen källkod vilket innebär att det inte finns några inköpskostnader eller löpande licenskostnader.


Limetta är en av enbart två Umbraco Gold Partners i Stockholm. Det innebär att våra erfarna systemutvecklare har genomgått flera certifieringsutbildningar hos Umbraco utöver att de är några av de mest rutinerade .NET-utvecklare i Sverige. Kort och gott: vi kan Umbraco.

Beprövad plattform

Med över en halv miljon aktiva installationer runt om i världen växer Umbraco stadigt. I Sverige har det alltid varit mycket aktivitet kring Umbraco, kanske på grund av den geografiska närheten till Danmark - Umbracos hemland. Med Umbraco får man tillgång till användar- och utvecklarforum som årliga konferenser och kontinuerliga uppdateringar av versioner, utbildningar och certifieringar.

Umbraco har funnits i över 15 år och sysselsätter idag över 40 personer vilka ansvarar för utveckling, support och community kring Umbracoplattformen. Bara för att det är öppen källkod betyder det alltså inte att det inte finns någon som håller i trådarna och visar vägen framåt.

Enkelt och snyggt

Umbraco är ett globalt CMS med skandinaviska rötter. Det ser man tydligt i redaktörsgränssnittet. Det är rent, snyggt och välstrukturerat. För oss är det viktigt eftersom ett krångligt eller fult redaktörsgränssnitt sänker användarupplevelsen. Med Umbraco behöver vi inte oroa oss för det.

Alla som arbetar med att skriva texter vet att det händer mycket med en text från första utkastet till den slutgiltiga versionen. Man omformulerar, flyttar stycken, byter rubriker, klipper och klistrar, kortar ner och förtydligar. Då vill man också ha ett CMS som funkar för detta arbetssätt. Dels ska det gå snabbt att redigera texterna, dels ska man löpande kunna spara halvfärdiga sidor och utkast. Umbraco har en bra innehållseditor och ett fullt utbyggt system för publicering som gör det möjligt att spara och förhandsgranska halvfärdiga sidor utan att publicera dem. Tidsstyrd publicering eller avpublicering finns också.

Skulle man av misstag råka ta bort ett stycke som inte skulle tas bort finns det inbyggd historik. Man kan gå bakåt i tiden och titta på gammalt innehåll och hämta tillbaka något man råkat ta bort av misstag.

Bildredigering

Ett måste-krav är att det går att arbeta med bilder på ett smidigt sätt direkt i CMS:et. I Umbraco finns det inbyggt stöd för att ladda upp bilder genom att dra och släppa. Därefter kan man beskära och skala bilderna direkt i CMS:et. Dessutom kan man sätta en egen fokuspunkt i bilden som automatiserade beskärningsfunktioner sedan kan använda för att avgöra vilken del av bilden som ska vara i fokus om de behöver skalas eller beskäras. Inga mer kapade huvuden eller halva ansikten med andra ord. Faktum är att bildhandteringen i Umbraco är bättre än i de flesta andra kommersiella CMS.

 

Förhandsgranska

Det är alltid lite nervöst att trycka på publiceringsknappen när man ska ut med en ny sida. Därför är en bra funktion för förhandsgranskning nästan alltid på topp-5-listan hos våra kunder. Umbraco har förhandsgranskning som visar hur sidan kommer att se ut, inte bara på desktopskärmar utan i alla olika typer av enheter.

Fokuspunkten gör att bilden skalas rätt responsivt.

Integration med andra system

Umbraco är väldigt bra förberett för att kopplas till andra system. Om det finns hinder är det sällan Umbraco som är orsaken. Dels har det ett API som gör att man kommer åt alla dess funktioner direkt via kod, dels är det byggt på Microsoft ASP.NET vilket gör att man kan bygga till ny funktionalitet om den skulle saknas. Limetta är vassa på både Umbraco och integrationer så hör efter med oss om du har funderingar på att koppla ihop Umbraco med ett annat system.

Umbraco i molnet

Umbraco Cloud är en skräddarsydd hostinglösning för Umbraco. Den är i sin tur är baserad på Azure. Du får alltså de specialanpassade lösningarna för just Umbraco kombinerat med tryggheten och storskaligheten hos Microsofts molnplattform Azure.

Förutom hostingen ger Umbraco Cloud automatiskt projektet de senaste buggfixarna och säkerhetsfunktionerna. När nya funktioner kommer krävs endast ett klick för att ta del av uppdateringarna. Det innebär att du kan sova gott om natten och njuta av det faktum att du kan lägga dagarna på att bygga fantastiska saker på en av världens mest uppdaterade och säkraste plattform som finns.

Varför Umbraco fungerar så bra

 • Ett organiserat mediabibliotek för bilder, dokument och andra typer av filer.
 • Sökfunktion för redaktörer, dvs. att man i redaktörsgränssnittet kan söka efter en viss sida eller ett visst innehåll.
 • Fullt utbyggd sidhantering där man kan organisera, flytta, publicera, avpublicera eller ta bort sidor utan att bilder eller länkar försvinner eller länkar fel.
 • Ett komplett system för användare, användargrupper och roller. Delegera ansvaret för olika webbplatser eller sektioner till olika användare. Sätt upp arbetskedjor för skrivande, översättning, godkännande för publicering osv.
 • Versionshantering. Se vilka ändringar som har gjorts på sidnivå och gå tillbaka till en tidigare version om något skulle bli fel.
 • Formulärshantering med loggning och ärendehantering. Sätt upp formulär och bygg upp processer för ärendehantering.

 

Umbraco som headless CMS

Headless CMS innebär att man enbart använder redaktörsgränssnittet i CMS:et och låter ett annat system hantera presentationen av informationen. Det kan t.ex. vara att förse en mobil app eller en javascriptdriven webbapplikation med innehåll. Ibland vill man förse flera parallella applikationer eller plattformar med samma innehåll samtidigt - omnichannel.

För detta användningsområde funkar Umbraco alldeles utmärkt. Umbraco har nämligen ingen förutbestämd koppling mellan informationen i CMS:et och hur den ska presenteras.

 

Mer om Umbraco

umbraco-gold-partner-limetta.png

Vill du läsa mer om funktioner och fördelar med Umbraco? Läs mer på deras webbplats.

Umbraco


Vill du ha hjälp att stärka er digitala affär?

Kontakta oss


Några uppdrag byggda på Umbraco

 

 • UX, Design, Utveckling

  Investor

  Varumärkesbyggande webbplats i Umbraco Cloud

 • Koncept, UX, Design, Utveckling

  Filmtopp

  Ny design och teknik med fokus på SEO och prestanda.

 • Branding, Koncept, UX, Design, Utveckling

  SIFU

  Grafisk profil och användarvänlig webbplats

 • Strategi, UX, Design, SEO, Utveckling

  Livet i Skaraborg

  Webb som ska locka nya invånare till Skaraborg

 • Läkarmissionen

  Ökade donationer tack vare ny digital strategi och webbplats i Umbraco

 • Stjärnurmakarna

  Vi designade om och ökade både trafiken och försäljningen i Stjärnurmakarnas e-handel.

 • Koncept, UX, Design, Utveckling

  Trimb

  Flexibel plattform för mängder av olika varumärken och språk

 • Neuro

  Konverterande webbplats i Umbraco

 • Skiljedomsintitutet

  Responsiv, lättnavigerad webbplats som stärker varumärket.