E-handel med Episerver Commerce för VetApotek - Limetta Digitalbyrå
Uppdrag

Ny e-handel med Episerver Commerce för VetApotek.se

Evidensia är en av Europas ledande kedjor för djursjukvård. När de beslutade att växla upp sin digitala närvaro och lansera en ny e-handel inklusive ett online-apotek för djurägare föll valet på Limetta. Efter flera intensiva sprintar har vi nu lanserat VetApotek.se – Sveriges nya e-handel och apotek för djurägare. 

Förutom att handla kvalitetsprodukter för djur, så som foder, vitaminer och tillbehör kan djurägarna även hämta ut veterinärförskrivna recept och få dem hemskickade direkt till brevlådan. VetApotek.se kompletterar Evidensias redan breda digitala närvaro, som bland annat även innefattar MinVeterinär.se där djurägare kan träffa en veterinär direkt i mobilen. Genom att stärka sin digitala närvaro fortsätter Evidensia att hjälpa djurägare med råd och stöd kring läkemedel och djurhälsa på ett mer tillgängligt sätt.

E-handel med Episerver Commerce för VetApotek - Limetta Digitalbyrå

Uppdraget

 

Ett onlineapotek har samma höga krav kring säkerhet och kvalitet som ett vanligt apotek, vilket innebär långt mycket högre säkerhets- och kvalitetskrav än en vanlig webbshop. Lika viktigt för en framgångsrik e-handel är användarupplevelsen och när det handlar om omsorg och läkemedel till våra (ibland mest) älskade familjemedlemmar husdjuren, är trygghet och kvalitetskänsla avgörande faktorer.

Evidensia önskade en framtidssäker plattform med möjlighet att vidareutveckla vartefter behovet ökar. Vårt mål har varit att möjliggöra att handla receptbelagda djurläkemedel på ett enkelt sätt, med bästa möjliga användarupplevelse.

Lanseringen av Vetapotek.se har mottagits översvallande väl och e-handeln utsågs till Årets Nykomling av Prisjakt.se, vilket gör oss extremt stolta och glada!


Vårt uppdrag:

 • Förstudie med användarundersökningar, konkurrentanalys och varumärkespositionering.
 • UX- och webbdesign.
 • Systemutveckling i Episerver Commerce och Episerver Find.
 • Implementation av PIM-system (Product Information Management).
 • Betallösning från Klarna och frakt via Unifaun.
 • Integration mot nationella produkt- & artikelregistret för läkemedel, VARA.
 • Google TagManager med utökad e-handelsspårning.
 • God teknisk- och onpage- SEO.
 • Omfattande testning och säkerhetsarbete för godkännande av eHälsomyndigheten.

vetapotek-apotek-casebild3-limetta-digital-byrå.gif

Projektmetodik

 • Agilt arbetssätt med kontinuerliga leveranser och användartester.
 • MVP-fokus och iterativ utveckling i sprintar.


Arbetsprocess

Den avgörande parametern i projektet var tid — time to market. Vetapotek.se verkar på en konkurrensutsatt marknad som digitaliseras snabbt. Dessutom var det flera olika system inblandade, alla med sin egen komplexitet. Eftersom tjänsten hanterar data som kommer från eHälsomyndighetens tjänster ställdes mycket höga krav på säkerhet och systemarkitektur.

Vi valde därför tidigt att arbeta med ett MVP-fokus, det vill säga lansera funktioner löpande och inte vänta tills alla funktioner och integrationer fanns på plats. Tack vare det kunde vi snabbt lansera en första version av e-handeln med enkla handelsvaror och parallellt fortsätta det mer omfattande arbetet för att kunna sälja receptbelagda läkemedel.

Trygg och säker kundupplevelse

En viktig komponent i kundresan är själva användarupplevelsen, vilket har varit i fokus genom hela designarbetet. Vi började med ett gediget analys-och förarbete för att få ett helhetsgrepp om vad vi skulle uppnå och vilka de grundläggande behoven och förväntningarna från kunderna var.

Vi identifierade användartyper och scenarier så att vi kunde utveckla funktioner och interaktioner baserat på vedertagna principer och innehåll. När vi hade grunden klar tog vi fram ett första utkast för struktur och innehåll.

E-handel med Episerver Commerce för VetApotek - Limetta Digitalbyrå

Episerver som ekosystem


Vi hade ett antal parametrar att ta hänsyn till, bland annat stod vi inför utmaningar med en betydligt kortare tidsram än vad de flesta konkurrenter hade haft för utveckling av liknande tjänster. Dessutom var det flera olika system inblandade, alla med sin egen komplexitet. Då tjänsten hanterar data som kommer från E-Hälsomyndighetens tjänster ställdes mycket höga krav på säkerhet och arkitektur.

Så löste vi det tekniskt

 • Episerver Commerce
 • Episerver Find
 • Autentisiering via BankID
 • Fraktbokning via Unifaun
 • Betalning med Klarna
 • Google Tag Manager med utökad e-handelsspårning
 • Import och export av produktdata
 • Byggt i React

 

Teknisk plattform

Vi byggde lösningen runt Episervers ekosystem med funktioner som CMS, Commerce och Find (sök) samt Limettas eget PIM (Product Information Management).

PIM:en hanterar den stora mängden av artiklar som VetApotek säljer samt de över 40 000 läkemedelsartiklar som finns i eHälsomyndighetens register. Vi har byggt integrationer mot olika datakällor för att få in så mycket information om varje artikel som möjligt. Här hittar man nu ett mycket rikt artikeldata med kopplade resurser som t ex bilder och olika prisuppgifter och säljkanaler.

För att kunna hantera kopplingen mellan eHälsomyndighetens tjänster och Evidensias receptexpedieringssystem tog vi fram ett specialanpassat system för att kunna möta kraven på informationssäkerhet. Här säkerställs att informationen är skyddad med hjälp av bland annat kryptering i flera nivåer och täta skott mellan delmiljöer. Säkerhetskraven genom hela projektet har varit rigorösa och vi har även haft lagkrav att förhålla oss till hur informationen ska hanteras.

För att det ska vara enkelt för användarna att komma åt sina djurs recept har vi valt att autentisera användare med hjälp av Mobilt BankID. Fraktval hanteras via Unifauns dynamiska fraktcheckout och för att göra betalningen så smidig som möjlig valde vi Klarna Checkout. Hanteringen av order, fraktbokning samt betalning är nu så enkel och automatiserad som möjligt, vilket innebär minimerad manuell handpåläggning, och att den generella kvalitén i Evidensias affär höjs.

Snabb och modern gränssnittskod

För att få ett snabbt, modernt och dynamiskt gränssnitt valde vi att utveckla i React, som är ett JavaScript-ramverk. Det möjliggör en mycket trevlig användarupplevelse, men har en baksida när SEO och synlighet i Google är viktiga parametrar. Google indexerar ogärna innehåll som kräver flera anrop till servern för att synas och rankar statiskt innehåll högre.

Vanligtvis är detta något vi kan komma runt genom att rendera JavaScript på servern, men detta var inte möjligt inom ramen för Episerver Commerce-plattformen. Så för att lösa denna utmaning valde vi att lägga in en script-tag som innehåller all den data som behövs för att rendera innehållet (i form av JSON-data kopplat till window-objektet), vilket medför att både användaren och Google blir glada.

Om Vetapotek

VetApotek är en del av Evidensia Djursjukvård och startades i mars 2018 för att bli ditt djurapotek på webben. Hos VetApotek hittar man mat och tillbehör till hundar, katter, hästar och gnagare - både i form av foder, leksaker och annat. Vetapotek samarbetar med Evidensia Djursjukvård och kan därmed tack vare sin kunskap om djurvård hjälpa kunder och deras djur med kvalitetsprodukter.

Hos VetApotek.se hittar du mat och tillbehör till hundar, katter, hästar och gnagare - både i form av foder, leksaker och annat. Vetapotek samarbetar med Evidensia Djursjukvård och kan därmed tack vare sin kunskap om djurvård hjälpa kunder och deras djur med kvalitetsprodukter.

Vetapotek.se


Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?


Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Kontakta oss