Tips
Varför ska jag anlita en byrå?
Ska jag anlita en byrå eller sätta ihop ett eget team med konsulter?
Funderar du på att uppgradera till Optimizely 12? Finns det tid och budget så finns det egentligen ingen anledning att vänta. Den nya versionen är visserligen mer omfattande än tidigare uppdateringar men har överraskande mycket godis i påsen. Här får du veta vad den nya versionen erbjuder och lite tips vad du ska tänka på inför ett uppgraderingsprojekt.
När den nya budgeten trillat in för året och det är dags att planera alla aktiviteter hamnar kanske inte uppdatering av befintligt CMS överst på önskelistan. Särskilt inte när den som denna, är en rätt omfattande och komplex manöver. Det kanske känns lite som att installera treglasfönster vid en renovering, när man egentligen vill lägga tid och budget på en spa-avdelning.
Med Optimizely 12 får du tillgång till en rad nya funktioner som förbättrar prestanda, säkerhet och användarvänlighet. Denna version erbjuder verktyg som gör det enklare att personalisera och optimera din webbplats, vilket i sin tur ökar både konverteringar och kundnöjdhet.
Ett annat lite tråkigare, men ack så viktigt argument för att uppdatera Optimizely nu snarare än sen är att ”End of life” för äldre versioner närmar sig. Det vill säga stödet för tidigare versioner av Optimizely (som redan nu är begränsat) kommer succesivt att upphöra helt.
Det innebär att om du fortsätter att använda en äldre version kommer du tids nog att förlora både teknisk support och säkerhetsuppdateringar vilket leder till att eventuella buggar eller säkerhetsbrister inte längre åtgärdas. Det gör din webbplats mer sårbar.
Genom att uppgradera till Optimizely 12 säkerställer du inte bara att du får fortsatt tekniskt stöd, utan även att din plattform förblir kompatibel med nya teknologier, API och integrationer som ständigt utvecklas.
Ett annat argument är ökade kostnader för utveckling. Att inte uppgradera kan leda till att din webbplats halkar efter teknologiskt. En webbplats som löper på en äldre, icke-uppdaterad plattform hamnar i teknisk skuld, med ålderstigen kod. Att göra nyutveckling då blir inte bara mer komplicerat, det blir också mer kostsamt för dig som beställare. Man löper också risk för dubbelarbete då mycket kommer behöva anpassas och göras om när man till slut gör uppgraderingen.
Vissa versionsuppdateringar av CMS innebär bara några enkla knapptryckningar och testning, sen är det klart. Så är inte fallet med uppgraderingen till Optimizely 12.
Version 12 är mer omfattande än tidigare uppdateringar eftersom den innebär stora förändringar både under huven och för hur Optimizely-plattformen fungerar.
Här är några av de främsta anledningarna till varför denna uppgradering är mer komplex:
Optimizely 12 har migrerat till .NET 5 och 6, en moderniserad version av Microsofts ramverk. Tidigare versioner av Optimizely byggde på .NET Framework, men med övergången till .NET Core har hela arkitekturen förändrats. Även API och kodstrukturer har förändrats eller helt försvunnit. Det innebär att utvecklare behöver göra betydande kodanpassningar och att tidigare versioner av webbplatser och integrationer inte direkt är kompatibla utan att koden skrivs om enligt nya standarder. Detta gör uppgraderingen mer krävande jämfört med tidigare, mindre uppdateringar.
Optimizely 12 har också förbättrat sin cloud-native infrastruktur och sitt stöd för kontinuerlig integration och leverans (CI/CD). Denna övergång till molnet innebär att användare måste anpassa sig till nya utvecklings- och driftsprocesser, vilket skiljer sig från traditionella lösningar. Det kan innebära förändringar i hur miljöer hanteras och distribueras.
Optimizely 12 introducerar nya säkerhetsfunktioner och prestandaförbättringar som är byggda på en modern arkitektur. Dessa förändringar kan kräva optimering av existerande webbplatser för att dra full nytta av de nya förbättringarna. Tidigare uppgraderingar var ofta mer inkrementella och krävde mindre omställning, medan den här versionen innebär en mer grundläggande förändring.
Med en så stor teknisk omvandling är Optimizely 12 inte alltid bakåtkompatibel med tidigare versioner av verktyget. Det betyder att företag som använder äldre versioner kan behöva uppgradera hela sin tekniska stack och ibland migrera data eller anpassade funktioner, vilket gör uppdateringen mer tidskrävande.
Optimizely 12 har utökat sitt stöd för headless CMS och JAMstack-arkitektur (JavaScript, APIer och Markup), vilket innebär att företag kan separera frontend från backend för mer flexibel utveckling. Men för de som inte redan jobbar på det sättet kan detta innebära en brantare inlärningskurva och förändrade utvecklingsmetoder.
Vid en vanlig bostadsflytt vill man ju helst hålla nere antalet flyttkartonger och vändor i trappor. Är man smart gör man en rejäl städvända i hyllor och förråd, slänger de där gamla kartongerna med kurslitteratur och säljer den gamla motionscykeln som bara samlar damm.
Precis så ska man tänka inför en flytt till Optimizely 12. Ta en ordentlig invertering av din nuvarande webbplats. Finns det sidmallar, moduler och funktioner som knappt används? Det är inte ovanligt att man sitter på en massa varianter på moduler som gör ungefär samma sak, vilken av dem funkar egentligen bäst och används mest? Nöj dig med att flytta med dessa. På så sätt blir det mindre kod som behöver uppdateras och du minskar komplexiteten.
Varje onödig komponent som finns i systemet kräver extra tid för testning och underhåll, vilket gör uppgraderingen mer tidskrävande. Genom att ta bort sådant som inte längre används kan utvecklarteamet fokusera på kärnfunktioner, vilket snabbar upp processen och minskar risken för fel. Dessutom förbättras prestanda och den tekniska skulden minskar, vilket gör det lättare att vidareutveckla och underhålla plattformen i framtiden.
Ett vanligt misstag vid större uppdateringsprojekt är att man lockas att nalla av budget och tid för att göra nyutveckling och förbättringar samtidigt som du uppgraderar till en ny version. ”Kan vi passa och göra de där enkla fixarna som vi väntat på?”.
Men att göra så kan jämföras med att börja renovera hela huset samtidigt som du flyttar in – något som troligtvis kommer bli för mycket på en gång!
Det är smartare att göra en sak i taget, här förklarar vi varför:
Genom att blanda uppgradering med nyutveckling läggs ytterligare lager av kod och funktioner till systemet, vilket kan göra det svårare att identifiera och åtgärda buggar. Eventuella problem kan bero på både uppgraderingen och ny funktionalitet, vilket komplicerar felsökningen. När du uppgraderar kommer det redan vara tillräckligt att hålla koll på att allt fungerar som det ska. Om du samtidigt börjar lägga till nya funktioner blir det svårare att veta vad som orsakar problem om något går fel.
Nyutveckling kräver mer omfattande tester, vilket förlänger hela uppgraderingsprocessen. Om fokus hålls på att få den befintliga plattformen att fungera med den nya versionen, blir testningen snabbare och mer fokuserad.
En uppgradering i sig kan vara en utmanande process som påverkar hela systemets stabilitet. Genom att begränsa förändringar till det nödvändiga minimerar du risken för oväntade avbrott eller prestandaproblem.
Genom att separera uppgraderingen från nyutveckling blir det enklare att hålla projektet strukturerat. När uppgraderingen är klar kan du fokusera på att implementera förbättringar utan att oroa dig för bakåtkompatibilitet eller problem med den nya versionen.
Genom att hålla uppgraderingen ren och fri från andra förändringar kan processen bli smidigare, säkrare och snabbare.
Vi hjälper våra kunder genom hela uppgraderingsprocessen till Optimizely 12 för att säkerställa en smidig och effektiv övergång. Genom att erbjuda expertstöd i allt från inventering och funktionsskalning till teknisk implementation, ser vi till att minimera risker och maximera prestanda. Med vårt stöd kan du tryggt uppgradera utan att kompromissa med driftstabilitet eller säkerhet, och samtidigt förbereda din plattform för framtidens behov.