.NET 5 – en ny generation backend - Limetta Digitalbyrå
Teknik

.NET 5 – en ny generation backend

.NET 5 är en helt ny generation backend. Vi skulle till och med våga påstå att det är en av de största händelserna i Microsoft-världen på länge. Men vad är egentligen nytt? Och finns det några nackdelar? Vi berättar mer om den nya versionen.


Under senhösten 2020 släpptes till slut version 5 av .NET Core. Nu kallad enbart .NET 5 för att signalera en nystart för .NET. Det är en av de största händelserna i Microsoft-världen på länge och den kommer skaka om bland applikationer och plattformar.

Föregångaren .NET Framework, har sedan 2002 varit grunden för utveckling hos Microsoft. Allt eftersom tiden gått och världen förändrats så har ramverket blivit föråldrat. Microsoft såg detta och påbörjade för ett par år sedan projektet .NET Core - där .NET byggdes om med bättre och modernare strategier. Då utvecklingen av .NET Core gått parallellt med .NET Framework så har .NET Core haft, tämligen, fria tyglar att göra vad som är bäst utan att hållas tillbaka av krav på bakåtkompatibilitet.

 

Vilka är nyheterna i .NET 5?

 

  • Öppen källkod. .NET är numera öppen källkod. Utvecklingen av plattformen drivs av .NET Foundation, en icke vinstdrivande organisation som Microsoft startat. Utvecklingen styrs av tydliga riktlinjer att förbättra och underhålla .NET och dess ekosystem.
  • .NET är cross-plattform (Windows, Linux och MacOS) vilket är en av de största nyheterna. Detta konkurrerar numera med Java. Kommande versioner ska kunna köra på Android och iOS, vilket bådar gott för utveckling av mobilappar.
  • Nya och omarbetade API:er gör ramverket lättare att förstå och smidigare att arbeta med. Tack vare att .NET byggts om till cross-plattform så finns inte längre gamla och udda Windows-specifika lösningar.
  • Bättre prestanda. Många scenarion ser förbättringar på 40-50%.
  • Många tekniska “godbitar” t ex i .NET Core finns inbyggt stöd för JSON-hantering, stöd för gRPC, den inbyggda webbservern Kestrel som kan köras fristående från Microsoft IIS. Gamla godingar från .NET Framework som ASP.NET, MVC, WinForms, WPF, EntityFramework har lyfts över till och uppdaterats för .NET Core. C# uppdateras till version 9. Samt mängder av fler förbättringar.
  • Regelbundna lanseringar av nya versioner. .NET har numera ett tydligt lanseringsschema med en ny version i november varje år. Versioner med jämna nummer kommer att vara Long Term Service (LTS) -releaser, vilket betyder att de kommer ha support i minst tre år efter att de släppts. Versioner med udda nummer kommer ha support i tre månader efter att följande version släpps. Som utvecklare bör man därför noga tänka igenom vilka versioner man baserar system på och när de kan uppgraderas.

Finns det några nackdelar?

Baksidan med att .NET 5 nu tar över är att .NET Framework blir förlegad teknik som inte kommer fortsätta utvecklas. Eftersom många system världen över är baserade på .NET Framework, kommer företag ställas inför kravet att uppdatera. Förr eller senare kommer man tvingas byta, då säkerheten i system baserade på teknik utan support inte går att garantera.

Säkerheten i system baserade på teknik utan support går inte att garantera. Förr eller senare kommer man tvingas byta till .NET 5 - Limetta Digitalbyrå

Säkerheten går att inte att garantera i system baserade på teknik utan support. Förr eller senare kommer man tvingas byta till .NET 5

Microsoft har ansträngt sig för att göra övergången smidig genom att introducera .NET Standard, lämna välanvända API:er orörda och porta vanliga ramverk till .NET 5. Trots dessa val är det inte nödvändigtvis enkelt att uppgradera en applikation. Tid och pengar kommer behöva investeras under de kommande åren - framför allt av företag som har byggt egna lösningar som t ex webbplatser. Även företag som tillhandahåller .NET-baserade mjukvarubibliotek och ramverk, på vilka slutkund bygger lösningar, kommer behöva göra investeringar.

Företag som påbörjar nyutveckling av applikationer idag bör överväga att använda .NET 5 eller åtminstone .NET Core 3.1 LTS om möjligt. Om ett system byggs på den äldre versionen idag kommer man snart tvingas ta kostnaden för en uppgradering till .NET 5.

 

Framtiden för .NET 5

Framtiden för .NET ser ljus ut. Beprövad teknik med miljontals användare är nu bättre än någonsin. Med öppen källkod, Microsofts stöd i ryggen och stöd för alla moderna plattformar finns det många skäl att välja .NET för sin applikation.

På Limetta arbetar vi med .NET dagligen. Vill du också bygga ditt system på den modernaste tekniken? Prata med oss!


Vill du veta mer om hur
vi kan hjälpa dig?


Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Kontakta oss


Läs även

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.