Vad är Azure Search? Söktjänst i Molnet - Limetta Digitalbyrå
Teknik

Vad är Azure Search – Söktjänst i Molnet

De flesta webbtjänster, e-handelssiter och appar idag har någon form av sökfunktion inbyggd. Dagens användare förväntar sig att sökresultaten är relevanta, personliga och blixtsnabba vilket i sig är en teknisk utmaning.

Det finns idag flera kompetenta sökmotorer man kan använda sig av om man inte vill bygga en egen, till exempel Azure Search, ElasticSearch och Solr, alla bygger helt/delvis på Apache Lucene.

Microsoft Azure Search är en ”Search as a Service” (SaaS) vilket innebär att drift, underhåll och vidareutveckling sköts av Microsoft. Man slipper hantera infrastruktur/drift av servrar som krävs och betalar endast för den mängd data och prestanda man nyttjar.

 

Hur funkar Azure Search?


Tekniken bakom sökmotorn bygger delvis på Apache Lucene samt kombineras med bland annat Artificiell Intelligens (AI).

Azure Search har ett REST API man använder för att Indexera (skicka upp data) och ställa frågor mot sökindexet. De har även ett SDK för .NET som enkelt installeras via NuGet (pakethantering för .NET).

Ett nyckelkoncept i sökmotorer är relevans eller ”ranking” vilket innebär att sökmotorn räknar ut en poäng för hur mycket din sökfråga matchar en viss post i indexet. När sökträffarna sedan presenteras för användaren sorteras de i fallande ordning med högst poäng först.

Genom att använda ”boost” kan man låta sökmotorn ytterligare öka poängen för sådant man vill ska presenteras högre upp i sökträffarna. Det kan till exempel vara nyligen publicerade artiklar eller bästsäljande produkter.

Filtrering används för att smalna av ett sökresultat. En sökning på ”svart jacka” hos en e-handelssite kanske ger 1000 träffar vilket blir oöverskådligt. Genom att låta användaren filtrera på egenskaper såsom storlek, varumärke och pris blir det enklare att hitta rätt och sannolikheten för ett köp ökar.

Vad är Azure Search? Sök och Filtrering - Limetta Digitalbyrå

Användare vill snabbt och enkelt kunna filtrera fram ett sökresultat

Fördelarna


Inbyggt AI är en av de kraftfullare fördelarna med Azure Search, de kallar detta för ”Cognitive Search” och innefattar flera olika inbyggda funktioner, eller ”skills”.  

Några exempel är:  
  • LanguageDetection: Känner igen vilket språk en text är skriven i. 
  • KeyPhrase: Tar fram de viktigaste avsnitten ur en textmassa. 
  • Sentiment: Analyserar om en text är positiv eller negativ. 
  • Translation: Översätter texter automatiskt vid indexering. 
  • OCR: Extraherar text från bilder och gör dem sökbara. 


Sammanlagt gör det Azure Search till en väldigt kompetent och kraftfull sökmotor som möjliggör en bra användarupplevelse och relevant sök.


Vill du veta mer om hur
vi kan hjälpa dig?


Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Kontakta oss


Läs även

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.