Vue.js - ett lättarbetat JavaScript-ramverk - Limetta Digitalbyrå
Teknik

Vue.js - ett lättarbetat JavaScript-ramverk

Vue.js är ett ramverk för att skapa enkla och kraftfulla användargränssnitt. Här berättar vi mer om vad det är, vilka de främsta för- och nackdelarna är samt hur det skiljer sig från andra frontend-ramverk.

Vad är Vue.js?

Vue är ett JavaScript-ramverk för att skapa lättarbetade och kraftfulla gränssnitt. För att förstå vad det verkligen är måste man känna till vad ett JavaScript-ramverk innebär. Kortfattat kan man säga att ett JavaScript-ramverk hjälper oss att skapa moderna applikationer. Det ger oss en arkitekturmall att jobba utefter samt kodbibliotek som kan användas för att skapa skräddarsydda applikationer.

Vue skapades av den före detta Google-anställde Evan You. Idag drivs Vue av ett dedikerat, oberoende och internationellt utvecklingsteam med You i spetsen. Version 1.0 släpptes 2015 och idag är vi inne på version 3.

React och Angular har en tid varit de två vanligaste verktygen i frontend-världen, men på senare år har Vue stigit i popularitet. De olika ramverken/biblioteken skiljer sig något från varandra, men deras syfte är egentligen detsamma - att rendera gränssnitt med hjälp av återanvändbara komponenter.

 

Vad skiljer Vue mot React och Angular?

Angular innehåller väldigt många färdiga funktioner och verktyg i sin grundversion, vilket är praktiskt. Men frågan är om alla dessa funktioner behövs i varje individuellt projekt eller om funktionerna istället bara är onödiga och rör till det.

React är i mångt och mycket raka motsatsen - så avskalat som möjligt för att man ska kunna skräddarsy lösningen med bara det man behöver. Här är problemet motsatt till Angular - då man inte får något på köpet tar det även längre tid att komma igång. Fördelen är att React blir väldigt flexibelt.

Vue lägger sig någonstans i mitten. Det skeppas med de allra vanligaste funktionerna och verktygen man kan behöva men inte i den generösa grad som Angular gör. Därför lyckas Vue stå sig som det lättaste ramverket samtidigt som det kan erbjuda en lättarbetad men kraftfull utvecklingsmiljö.

Vad skiljer Vue.js mot React och Angular JavaScript-ramverk?  - Limetta Digitalbyrå

Fördelar med Vue

 

  • Vue är lättillgängligt

Många uppger att lättillgängligheten är en av de största anledningarna till att de valt Vue. Som frontend-utvecklare brottas man nu oftare med sina verktyg än någonsin tidigare. Därför är det många som kommit att uppskatta dess låga instegströskel och linjära svårighetsgrad. Man behöver nödvändigtvis inte förkovra sig i JSX eller grotta ner sig i Typescript. Kan man koda HTML, CSS och Javascript är det inte mycket mer som behövs för att komma igång med Vue - och där är nykeln till stora delar av dess popularitet. Det kan vara precis så enkelt eller komplext som man har behov av. Givetvis kräver mer avancerade projekt en mer avancerad setup, men tack vare att man får en del på köpet i Vue är det mindre risk att man kör fast.

Det finns många sätt att anpassa Vue till sin egen kodstil. Antingen har man HTML, CSS och JavaScript i en och samma fil eller dela upp det i en fil för sig, man kan strukturera koden efter tycke och smak, inkludera Typescript, eller inte! Vill man rendera kod deklarativt i stil med Angular är det fullt möjligt, annars kan man styra renderingen mer med JavaScript.

  • Utvecklat av ett community – inte företag

Till skillnad från Facebook:s React och Google:s Angular är Vue helt utvecklat och drivet av det oberoende Vue-teamet och dess community. Utvecklingen styrs därför av användarna och inte nödvändigtvis av något företags agenda. Angular och React är båda utformade med avsikt att passa in i Google respektive Facebooks arbetssätt, innehåller licensavtal skrivet av dem och kommer med större chans få de uppdateringarna de företagen prioriterar. Tack vare att Vue är så community-drivet pågår det även en väldigt livlig och konstruktiv diskussion kring ramverket som bidrar till en bättre produkt.

  • Bra dokumentation

Något som bidragit till Vue:s popularitet är det omfattande jobbet som gjorts med dokumentationen. Oavsett om man är nybörjare som vill lära sig eller veteran i jakt på det finstilta hjälps man av en välstrukturerad och välskriven dokumentation översatt till många olika språk.

 

Nackdelar med Vue

 

  • Relativt ungt

Liksom fördelar finns också nackdelar med ett nytt ramverk. Vue är yngre i jämförelse med t ex React och har därför inte lika stort bibliotek av tredjepartsplugin. Vue har inte uppnått samma popularitet som React och Angular vilket i sin tur lett till att det inte är lika efterfrågat i rekryteringssammanhang.

 

  • För flexibelt

Trots att flexibiliteten är en fördel kan det också ses som en nackdel. I stora projekt med många utvecklare är det en större risk att utvecklare börjar koda efter sin egen stil. Detta kan leda till spretighet och sämre läsbarhet. Lyckligtvis är detta något som utvecklingsteamet tagit till sig och har siktat på att rätta till i Vue 3.x, bland annat med hjälp av det nya composition-API:et.

Fördelar i korthet:

  • Lättarbetat, snabbt och kraftfullt
  • Communitydrivet istället för företagsdrivet
  • Bra dokumentation och flexibel struktur som gör det enkelt att komma igång

Nackdelar i korthet:

  • Ett ungt ramverk som ännu inte har lika gediget tredjepartsstöd
  • För mycket flexibilitet kan leda till spretig kod

 

 

Hur ska jag tänka som kund?

Vi får ofta frågan från kunder om vilket ramverk eller bibliotek “som gäller”. De tre vanligaste som vi nämnt i denna artikel – Vue, Angular och React uppfyller alla de grundläggande krav man kan ställa på ett modernt ramverk. Som kund eller utvecklare behöver vi därför inte oroa oss för framtidssäkring eller funktionalitet utan vi kan istället fokusera på vilka av fördelarna i respektive ramverk som passar extra bra in på projektet i fråga.

Att fatta detta beslut hjälper vi givetvis till med, och det behöver i vissa fall inte ens vara något du som kund behöver ta ställning till om det inte är en relevant fråga för dig. Ofta landar vårt val på React eller Vue, men inte alltid.

Det är lätt att gå vilse bland alla ramverk och bibliotek. Därför är det viktigt att komma ihåg att syftet med alla dessa ramverk är att bygga gränssnitt med hjälp av återanvändbara komponenter. De ska inte ses som något mer än ett verktyg för att snabba upp utvecklingen och förbättra lösningens kvalitet.


Vill du veta mer om hur
vi kan hjälpa dig?


Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Kontakta oss


Läs även

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.