
User Experience
6 tips för digital tillgänglighet
Är din webbplats eller applikation tillgänglig för alla? Här hittar du 6 åtgärder för att komma i gång med er tillgänglighetsanpassning.
I en värld där digitaliseringen ständigt växer och blir en självklar del av vardagen är tillgänglighet online viktigare än någonsin. Det nya tillgänglighetsdirektivet syftar till att säkerställa att alla, oavsett förmåga eller funktionsvariation, har samma möjligheter att ta del av digitala tjänster och innehåll. Företag med digitala plattformar påverkas direkt och behöver anpassa både design och funktionalitet för att möta de nya kraven. I denna artikel tydliggör vi vad de nya direktiven innebär och hur de kan påverka din webbplats och digitala tjänster.
Från och med juni 2025 innebär det att även privata aktörer – inom till exempel e-handel, bank och transport – måste uppfylla krav på digital tillgänglighet.
De nya tillgänglighetsdirektiven kommer från EU:s webbtillgänglighetsdirektiv och har implementerats i Sverige genom en ändring av Diskrimineringslagen. Syftet med dessa direktiv är att göra webben tillgänglig för alla, oavsett deras fysiska eller kognitiva förmåga. Direktiven omfattar offentliga myndigheter och vissa privata företag med webbplatser eller mobilappar som är avsedda för allmänheten. Detta innebär att det ställs högre krav på att företag säkerställer att deras webbplatser är användbara för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Tillgänglighetskraven baseras på WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines), som är en internationell standard som definierar hur webbplatser och digitala tjänster bör byggas för att vara tillgängliga för så många som möjligt. WCAG 2.1 definierar riktlinjer för design och funktionalitet som gör webben mer användarvänlig för personer med synnedsättningar, hörselnedsättningar, motoriska begränsningar och kognitiva problem.
Den senaste versionen av WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) är WCAG 2.2, som släpptes i december 2022. Den bygger vidare på WCAG 2.0 och 2.1 och fokuserar på att förbättra tillgängligheten ännu mer.
Det nya tillgänglighetsdirektivet tvingar företag att tänka på tillgänglighet som en central del i utvecklingen av sin webbplats eller app. Detta innebär att webbplatser måste byggas med användarvänlighet i åtanke, så att alla kan navigera och använda funktioner utan hinder. För företag innebär det att deras webbplats inte bara blir mer användbar för personer med funktionsnedsättningar, utan också för en bredare publik, inklusive äldre och personer med tillfälliga hinder (t ex en bruten arm).
Webbplatser och appar behöver vara utformade för att vara inkluderande. Det innebär att webbdesignen måste ta hänsyn till olika behov och anpassas för att kunna användas av människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Detta kan inkludera:
Företag som inte följer det nya tillgänglighetsdirektivet riskerar att bryta mot lagen och kan bli föremål för böter eller rättsliga åtgärder. Enligt de nya direktiven är företag skyldiga att dokumentera och regelbundet uppdatera sin webbplats för att säkerställa att den uppfyller tillgänglighetskraven. Det kan innebära att företagen behöver genomföra tekniska förändringar eller uppdateringar för att följa riktlinjerna, och det är viktigt att hålla koll på lagändringar för att förbli i överensstämmelse.
En webbplats som är byggd för att vara tillgänglig är ofta också bättre optimerad för sökmotorer (SEO). Till exempel krävs alt-text för bilder, vilket inte bara är en viktig tillgänglighetsfunktion, utan också hjälper Google att förstå bildens innehåll och ranka den bättre. Även strukturerad HTML och korrekt användning av rubriker och länkar förbättrar både användbarheten och SEO-prestandan.
Genom att visa att man tar tillgänglighet på allvar och arbetar för att inkludera alla användare, kan företag bygga ett positivt varumärke. Kunder uppskattar företag som tar hänsyn till deras behov, och en tillgänglig webbplats ger ett intryck av ansvarstagande och omtanke. Detta kan förbättra kundrelationerna och även leda till större kundlojalitet.
WCAG 2.2 introducerar flera viktiga förbättringar och tillägg jämfört med WCAG 2.1. Här är de främsta skillnaderna mellan de två versionerna:
Att betala på en skärm vid bensinpumpen eller ta ut pengar ur en bankomat är vardagliga moment – men gränssnitten är ofta små, röriga och svårlästa. För många blir det en onödigt krånglig eller till och med otillgänglig upplevelse.
Komplexa menyer, små texter och låg kontrast gör det svårt för många att beställa mat – även i vardagliga situationer som på snabbmatställen.
Ja – tillgänglighetskrav gäller även många fysiska miljöer och digitala produkter utanför webben.
Från bankomater och bensinpumpar till e-handel och digitala skärmar på offentliga platser – alla dessa enheter och tjänster måste följa riktlinjer för att säkerställa att de är tillgängliga för alla användare, oavsett funktionsvariationer.
Här är några konkreta exempel där tillgänglighetskrav är viktiga:
Bankomater ska kunna användas av alla – till exempel genom ljudstöd för synnedsatta, hög kontrast på skärmen och knappar som fungerar för personer med motoriska svårigheter.
Många snabbmatsrestauranger, biografer och nöjesparker använder digitala kiosker för att beställa mat, biljetter eller tjänster. Dessa kiosker måste vara tillgänglighetsanpassade och det kan inkludera ljudstöd, stor text och lättanvända gränssnitt.
När patienter interagerar med digitala hälsosystem, som att boka läkarbesök online eller läsa medicinska journaler, måste dessa plattformar vara tillgängliga för personer med olika funktionsvariationer. Det innebär till exempel att sidor och appar ska vara anpassade för skärmläsare, ha hög kontrast och erbjuda möjligheter att förstora text eller ändra layout för att göra det lättare att läsa.
Många smartphones och appar, från e-postklienter till sociala medieplattformar, måste vara utformade för att vara tillgänglighetsanpassade. Funktioner som skärmläsare, taligenkänning, textförstoring och alternativa navigeringsmetoder måste vara tillgängliga för att säkerställa att användarna kan utnyttja alla funktioner på ett fullständigt sätt.
Moderna bilnavigeringssystem använder ofta touchskärmar och taligenkänning för att ge vägledning till förare. För att vara tillgängliga måste dessa system vara utformade så att de är läsbara för personer med nedsatt syn, hörbar för de med hörselnedsättningar och lättnavigerade även för personer med motoriska svårigheter (t ex större knappar eller röststyrning).
Elektroniska vägskyltar som används för trafikledning eller väginformation måste vara tydliga för alla, inklusive personer med synnedsättning. Det kan inkludera att skärmarna har tillräcklig kontrast, textstorlek och alternativ som ljudsignaler för att ge viktig information även till personer med synnedsättning.
Digitala informationsskärmar på platser som tågstationer eller flygplatser måste vara tillgängliga för personer med nedsatt syn och hörsel. Det kan innebära att texten på skärmar är tydligt läsbar med bra kontrast, och att det finns alternativ som ljud- eller röstmeddelanden för att informera passagerare om avgångar, ankomster och förändringar.
Webbsidor för e-handel måste följa tillgänglighetsriktlinjer för att säkerställa att alla användare kan genomföra köp och navigera på sidorna. Det kan inkludera alternativ för att ändra textstorlek, stöd för skärmläsare och tydliga visuella indikatorer för att underlätta navigering för personer med synnedsättningar.
Digitala kundtjänstsystem, som chatbots, måste vara utformade så att personer med nedsatt syn, hörsel eller kognitiva svårigheter kan interagera med dem. Det kan inkludera funktioner som att kunna läsa upp texten via skärmläsare eller erbjuda textbaserad kommunikation för hörselskadade användare.
Smarta hem-enheter och fjärrkontroller (t ex för TV-apparater, termostater eller säkerhetssystem) måste vara tillgängliga för personer med motoriska eller kognitiva svårigheter. Detta kan innebära större knappar, förenklade menyer och möjlighet att styra enheter via tal eller röstassistenter.
Teslas interface upplevs ofta som svårläst, framför allt på grund av låg kontrast, små teckensnitt och att mycket information visas samtidigt på skärmen. I vissa ljusförhållanden blir det extra utmanande att snabbt ta till sig viktig information, vilket kan påverka både användarupplevelse och trafiksäkerhet. Ett mer tillgängligt gränssnitt med tydligare hierarki och bättre läsbarhet hade gjort stor skillnad.
Redaktörer ansvarar för att skapa, anpassa och publicera innehåll på webbplatsen. Detta inkluderar att säkerställa att text är lättläst, att bilder har beskrivande alt-text för skärmläsare och att multimedia (som videor) är tillgängliga med undertexter och transkript. Innehållet ska också vara strukturerat så att det är lätt att förstå, särskilt för användare med kognitiva svårigheter.
Redaktörer ansvarar för att använda klart och enkelt språk, vilket är en viktig del av att göra innehållet tillgängligt. Innehåll måste vara lätt att förstå för alla användare, inklusive personer med läs- eller kognitiva svårigheter.
Redaktörer har ansvar för att se till att allt nytt innehåll på webbplatsen följer tillgänglighetsriktlinjer och att det inte introducerar hinder för användare. Om till exempel en video läggs upp utan undertexter, kan det direkt påverka tillgängligheten för hörselskadade användare.
Det nya tillgänglighetsdirektivet är ett viktigt steg mot en mer inkluderande digital värld. För företag innebär det både en juridisk skyldighet och en möjlighet att förbättra sin webbplats för att nå fler kunder. Genom att följa de nya riktlinjerna kan företag skapa en bättre användarupplevelse, förbättra sin SEO, stärka sitt varumärke och i slutändan öka sin kundbas. Att investera i tillgänglighet är inte bara ett sätt att uppfylla lagkrav, det är också ett sätt att bygga en mer inkluderande och hållbar digital framtid.
Läs mer om Tillgänglighetsdirektivet på Europeiska unionens officiella tidning:
Tillgänglighetsdirektivet: Europaparlamentets webbplats och rådets direktiv
Tillgänglighetsdirektivet SOU: ladda ner som pdf (8,3 Mb pdf)