E-barometern visar återigen ökande e-handel
E-barometern
HUI är ett researchföretag som tillsammans med PostNord ger ut e-barometern. E-barometern är en rapport som redogör för detaljhandelns utveckling på nätet och baseras på ett urval av 1500 e-handelsföretag samt en konsumentundersökning med 1 000 konsumenter. Delrapporten för januari 2017 visar på ett par intressanta trender.
E-handeln ökar
Ofta burkar man säga att januari är en av de trögaste månaderna för svensk detaljhandel. Många har lagt mycket av sina mycket av sina pengar på shopping innan jul och under mellandagsrean. Men det verkar dock inte påverka de svenska e-handlarna i samma utsträckning. Hälften av alla e-konsumenter är mellan 18-49 år.
Under Januari 2016 ökade den svenska e-handelskonsumtionen med 14% i jämförelse med samma månad året innan. 67% av svenskarna e-handlade under januari och 39% av de svenska e-handelskonsumenterna har handlat via en mobil enhet. Även handeln utanför Sveriges gränser ökar, var femte person har e-handlat från utländska sajter.
Ökningen sker i takt med digitalisering och att e-handel blir mer och mer naturlig i vår vardag.
Även om e-handel fortsätter att öka så ser vi inga större skillnader i vilka varor vi handlar mest. De varor som sålde mest, enligt e-barometern, under Januari var:
- Kläder och skor
- Böcker och media
- Skönhet och hälsa
- Hemelektronik
- Dagligvaror
- Inredning och möbler
- Sport och fritid
- Barnartiklar och leksaker
- Bil, bår och MC-tillbehör
- Byggvaror
Kunder blir mindre lojala
Vi blir även ”bättre” e-handlare. Fler returer av beställda varor görs. Enligt e-barometern så har en av tio av de som har e-handlat under januari returnerat en vara. Samtidigt är vägen till köpet är oftast inte spikrak utan tar ofta en sväng runt på andra sajter för att göra research samt olika prisjämförelsesajter.
Detta resulterar i att kunder inte blir naturligt lojala till de sajter de handlar ifrån utan lättare byter leverantör. Vilket är en trend som beskrevs i e-barometern redan 2015 och som verkar hålla i sig.
Hjälpa kunder innan köp
Mindre lojala kunder utgör nya typer av utmaningar för marknadsförare och e-handlare. Vägen till ett köp går via många olika steg och man bör se till att vara med kunderna under alla steg på vägen. Kanaler in och verktyg att hantera dessa förändras med tiden. Exempelvis har, enligt E-barometern, det så kallade showroombeteendet, där kunder gör research i fysisk butik för att sedan gå hem avsluta köpet på nätet, minskat från 17% till 14% sett till det senaste året.
Vad man brukar kalla omnikanaler bli allt viktigare, d.v.s att webbhoppen inte är den enda kanal marknadsförare har för sin affär utan den sprids ut över fysiska butiker, FAQ-sidor, sociala medier, live webbchattar, mobila applikationer o.s.v.
För detaljhandel på nätet handlar det om att skapa sömlös upplevelse för kunden, där hen kan röra sig mellan de olika kanalerna och hela tiden få samma köpupplevelse.
PIM som navet för omnichannel
Ofta är navet för omnisystemet ett så kallat PIM (product information system) som organiserar all produktinformation och data på ett ställe.
Ett PIM-system förenklar hanteringen av produktinformation och skapar möjlighet att uppdatera exempel lagersaldo i realtid eller att hålla priserna och annan information enhetlig i alla kanaler. [Läs mer om PIM och omnichannel här.]
Affären slutar inte efter avslutat köp
Marknadsförarens uppgift slutar inte efter ett avslutat köp och det gäller att fortsätta att skapa ett engagemang och bygga på relationer till sina kunder. Utifrån den data nätbutiker ofta har tillgänglig kan man öka sin insikt om sina kunder, analysera besökares beteende på webbplatsen och på så vis skapa strategier för att bygga på relationen med sina kunder för att skapa lojaliteten.
Denna kunskap om sina kunder blir allt viktigare för att kunna analysera köpbeteenden.