LAMP stack - Linux, Apache, MySQL och PHP - Limetta Digitalbyrå
Våra tjänster

LAMP tech stack

LAMP-stack är en kombination av fyra olika mjukvarutekniker som utvecklare använder för att bygga webbplatser och webbapplikationer. Det är säkert och kostnadseffektivt och vi berättar här lite mer om vad det är och dess fördelar.

Vad är LAMP?

LAMP står för Linux (operativsystem), Apache (webbserver), MySQL (relationsdatabas) och PHP (serverprogrammeringsspråk) och är en så kallad teknikstack. Det vill säga en samling av tekniker eller komponenter som bygger på varandra och tillsammans skapar en högpresterande applikations- eller servermiljö.

Många av dagens mest populära webbapplikationer med öppen källkod körs på LAMP, däribland Wikipedia, Facebook, WordPress and Slack.

 

Komponenterna som behövs för en stack inkluderar:

 • Operativsystem (OS) - (Linux)
 • Webbserver - (Apache)
 • Databas - (MySQL)
 • Script interpreter - (PHP)
LAMP tech stack - Linux, Apache, MySQL och PHP - Limetta Digitalbyrå

LAMP-arkitekturen

Linux OS: LAMP-arkitekturen är byggd i lager med serverns operativsystem Linux OS i botten. Det här utgör själva basen.

Apache: Apache är en serverprogramvara som gör att applikationen kan leverera webbinnehåll till klienter. Den körs på Linux och fungerar som mellanhand mellan slutanvändaren och källkoden för webbplatsen.

MySQL: MySQL gör att datalagringen kan hämtas av webbappar. Det finns andra relationsdatabashanteringssystem som kan användas men MySQL är det vanligaste valet för en LAMP-stack.

PHP: PHP är ett språk på serversidan som gör att webbapplikationer kan skrivas och köras. PHP integreras direkt med MySQL och hjälper till att skapa dynamiska webbsidor.

LAMP tech stack arkitektur - Linux, Apache, MySQL och PHP - Limetta Digitalbyrå

Så funkar LAMP-arkitekturen

Fördelar och nackdelar med LAMP-techstack

LAMP-stacken är så kallade Open Source applikationer. Det innebär att programmen distribueras med öppen källkod. Vem som helst med rätt kunskaper kan alltså ladda ner koden gratis och modifiera den för att passa deras behov utan att betala några licensavgifter eller royalties. För en webbplats, applikation eller e-handel innebär det att man kan spara utvecklingstid eftersom man kan ta del av färdig kod, samtidigt som man enkelt kan skräddarsy lösningar anpassade efter slutkundens och affärens behov. Med öppen källkod är det också många utvecklare som bidrar vilket gör att det ofta går snabbt att upptäcka och åtgärda buggar.

Även om LAMP inte är den bästa stacken för precis alla projekt så är den en vedertagen standard. Det är den mest mångsidiga, mest väldokumenterade stacken med den största användarbasen samt med den mest stabila historiken.

Fördelar i korthet

+ Kraftfullt, stabilt och enkelt

+ Flexibelt eftersom det går att skräddarsy lösningar efter behov

+ Öppen källkod kan spara utvecklingstid

+ Väletablerade krypteringsmetoder och en säker arkitektur

 

Nackdelar

– Att växla mellan kodning i Python och PHP på serversidan och att använda JavaScript på klientsidan kan störa arbetsflödet i utvecklingen

 

Att välja rätt databas/teknikstack för din applikation

Det finns många varianter av LAMP. Några exempel på alternativ är WAMP stack som använder Windows istället för Linux eller MAMP som använder macOS istället för Linux. Med Windows kan man välja bort Apacheservern och i stället köra IIS (WIMP). PHP går också att byta ut till förmån för andra språk som Perl eller Python.

Ofta pratar man också om MEAN i LAMP-sammanhang. MEAN är byggt i JavaScript och står för MongoDB, Express.js, Angular och Node.js. Eftersom MEAN är nyare än LAMP kan den vara lämpad för moderna webbapplikationer och webbplatser. Den drar mindre minne än LAMP men den är inte lika idealiskt för storskaliga appar och är svårare för nybörjare att använda. Dessutom gör ofta JavaScript att webbplatser blir lite långsammare.

Så hur väljer man rätt databas och teknikstack? Om man till exempel bygger en applikation som ska vara snabb och tillgänglig dygnet runt för användare i hela världen eller enbart tillgänglig i Sverige under specifika tider på dygnet kan olika databaser fungera olika bra. Vissa är mer lätthanterliga för utvecklarna och andra ger bättre prestanda för ditt specifika användningsområde.

Om man tar hjälp av en webbyrå eller digitalbyrå för att utveckla en webb, e-handel eller applikation får man hjälp att välja rätt databas och teknikstack för ens specifika behov.

Här är några saker att ta reda på när man väljer rätt databas/teknikstack:

 • Hur ser scopet för projeket ut? Storskaligt eller lite mindre
 • Hur mycket data räknar du med att lagra?
 • Hur viktigt är säkerheten för ditt projekt?
 • Hur många användare räknar du med att behöva hantera samtidigt vid maxbelastning?
 • Har du en budget att förhålla dig till och täcker den licenser och supportavtal?
 • Vilken tillgänglighet och skalbarhet behövs för framtiden?
 • Hur ser den geografiska spridningen av dina användare ut?

 

Så jobbar Limetta med LAMP

Våra utvecklare har gedigen kompetens inom både LAMP och många andra teknikstackar. Vi är experter på digitalt tillväxt och hjälper både stora och små företag att nå framgång, oavsett om det gäller en informationswebb, e-handel eller webbapplikation. Vi skräddarsyr lösningar efter era behov och är våra kunders digitala partner hela vägen från start till mål.

Behöver ni hjälp att välja teknikstack för att utveckla er digitala affär? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er gärna!

Läs även

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.