Hög tid att höja säkerheten på din webbplats

Nyhet

Börjar din webbplats adress med https:// (notera bokstaven s efter http) kan du sluta läsa nu. Om inte är det dags att tänka om. Vi förklarar varför.

Chrome varnar för osäkra webbplatser

Google aviserar att deras webbläsare Chrome (v 62) som rullades ut i oktober 2017 flaggar HTTP-siter som ”inte säker” när besökaren fyller i någon form av information på webbplatsen. Detta gäller webbplatser som inte är säkrade med SSL-certifikat, vilket framgår av webbplatsens URL som då visar https före själva webbadressen och inte bara http.

Chrome är den överlägset vanligaste webbläsaren på marknadens med en marknadsandel runt 50 %. Det finns alltså en hög risk att det påverkar dina besökare negativt om din webbplats inte är säker.

Google belönar redan webbplatser med SSL-certifikat i sitt sökindex och ger dessa en knuff uppåt, så det finns flera goda anledningar till att säkra upp din webbplats.

SSL-certifikatet krypterar kommunikationen över internet, vilket gör att informationen som skickas inte kan avlyssnas eller manipuleras av någon obehörig. Det handlar alltså om integritet och säkerhet för dig som webbplatsägare och dina besökare.

 https

Varningarna blir tydligare

Sedan tidigare visas en varning när man klickar på informations-i:et som visas intill webbadressen, men i och med uppdateringen är varningen nu ännu mer framträdande.

Varningen visas i två situationer; när användaren fyller i information i ett formulär eller när användaren surfar in på en http-site via inkognitoläget.

Inte säker - skärmavbildning från Chrome i inkognitoläge

I kommande uppdateringar har Google aviserat att varningen kommer att färgas röd och förses med en varningstriangel, även på webbplatser som inte har formulär, så vänta inte med att installera SSL-certifikat även om din webbplats inte hanterar någon känslig data.

Vi hjälper dig att installera SSL-certifikat på din webbplats

Att installera ett SSL-certifikat är inte särskilt tidskrävande, men kräver viss teknisk kompetens och eftertanke när man genomför bytet. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med en omläggning från http till https.

Kontakta oss

2017-11-09

Hör av dig!

Vill du komma i kontakt med oss?
Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.